Çocuğunuzun doğduğu andan itibaren sizinle veya çevresinde kendisine bakan kişiyle kurduğu ilişki, tüm hayatını şekillendirdiği gibi okul sürecini de önemli ölçüde etkiler. Çocuğunuzun güven kaynağı, ebeveynleri olarak sizlersiniz. Çocuğunuz, ihtiyaç duyduğu her an yanında olduğunuzu gördükçe size güvenmeyi öğrenir. Bu ihtiyaç yemek, içmek, uyumak gibi fiziksel ihtiyaçlar olduğu gibi güvenliğini sağlamak, ilgi göstermek, sevmek gibi duygusal ihtiyaçlar da olabilir. İhtiyaçlarının karşılandığını hissetmek, çocuğa güvenli bir alanda yaşadığını ve etrafındaki insanların da kendisi için güvenilir insanlar olduğuna inanmasını sağlar. Böylelikle hayat boyu, yaşadığı olumsuzluklarda sonunda güvenli bir yere sığınabileceğine dair inancı gelişir. Ebeveynlerinden ‘Senin için her zaman buradayım, yanındayım.’ ‘Benim için önemlisin.’ mesajlarını almış olur. Ailenin desteğiyle gelişen bu inanç, çocuğun girişken olmasına, sosyal ilişkilerinde güçlü olmasına, problem çözebilme becerilerine ve daha birçok şeye olumlu katkılar sağlar. Çocuğunuzun sizlerle kurduğu bu güvenli ilişki ne denli güçlü olursa çocuğunuzun gelişimi de o denli desteklenmiş olur. Yaşamın ilk yıllarında çocuğunuz ile kuracağınız ilişkinin niteliği onun bütün hayatında beraberinde taşıyacağı bir mirastır.
Anne babanın çocuğa karşı tutumu, ebeveynlik stili, çocuktan beklentileri, çocuğun kendisiyle ilgili olumlu düşünceler geliştirmesinde yapıcı veya yıkıcı etkiler yaratır. Çocukların duygu ve davranışları bulundukları ortama göre şekillenir. Bu yüzden özgüven duygusu ilk iletişim kurdukları ailede oluşur. Bu kritik dönemde ailenin tutumları ve yetiştirme şekilleri çocuğun hem duygusal gelişimini hem de özgüvenini önemli şekilde etkiler. Çocuk aile içerisinde sevildiğini, önemli ve değerli olduğunu hissederse, dışarıdan gelebilecek olumsuz tepkilerle kolaylıkla baş edebilir. Özgüveni yüksek çocuklar yeni şeyler denemekten çekinmedikleri gibi daha çok çaba gösterdikleri de gözlemlenir. Aynı zamanda özgüvenli çocuklar yaptıkları hatalarla daha kolay baş edebilirler. Bu nedenle okulda ve sosyal hayatlarında daha başarılı olurlar.
Bağlanmayı Güçlendirmek İçin Neler Yapabilirsiniz ?
Ebeveyn-çocuk arasındaki bağı güçlendirmenin en iyi yolu çocuk ile oynanan oyunlardır. Erken çocukluk dönemi, çocuğun etkin öğrendiği bir dönemdir. Çocukların oyun oynaması, yaşadıkları dünyayı anlamalarına ve dış dünyadan aldıkları bilgiyi yapılandırmalarına yardım etmektedir. Sorgulayan ve oyun yoluyla yeni bilgilere ulaşan çocuk, sorgulayabilme becerisi kazanmış olur. Özellikle erken çocukluk döneminde oyun, çocuklarla kurulan bir iletişim şeklidir. Yaşamın ilk yıllarında anne-babanın jest ve mimikleri ile yaptığı, çocuğunu güldürmeye çalıştığı küçük oyunlar bile çocuğa ‘ Seninle ilgileniyorum.’ mesajı verir. Çocuğun güvende, sevgi içinde, istenildiği bir ortamda büyüdüğüne dair inancını güçlendirir.
Comments